‘Welkomveld’ door Geert-Jan Balvert

'Welkomveld' door Geert-Jan Balvert

De recente uitgave van dit boek (2014) is een fascinerende autobiografie van deze schrijver (Enschede, 1958) die een aantal verstrengelde thema’s beeldend en in detail behandelt.
Balvert schrijft vooral kleurrijk, met een rijke taalkeuze en dusdanig kundig dat het verhaal steeds uitnodigt om verder te lezen. En verder en verder.

Thema 1
Het kernthema is eenvoudigweg de ontwikkeling die Balvert meemaakt op zijn weg van jonge schoolverlater tot spiritueel coach, met alles ertussen: zijn omzwervingen in de wereld, zowel fysiek als emotioneel en geestelijk.
Alleen hiervoor is het boek al de moeite waard.

Thema 2
Balvert voelt zich geroepen door Bhagwan Shree Rajneesh (later bekend als Osho). De liefde voor deze mystiek en spiritueel leider opent deuren tot ontdekkingen en ervaringen die Balvert – nu als swami Prabodh Sadhyo (‘verlichting als doel’) – volop omarmt. Hij verdiept zich in de sannyas-wereld (*), wat hem brengt naar diverse communes in verschillende landen, waaronder Rajneeshpuram in Oregon en Poona (Pune) in India.
Alleen al de verhalen over Bhagwan, de gang van zaken in Oregon met Sheela (die Rajneeshpuram bestuurde tijdens Bhagwans stilteretraite van 3,5 jaar), de teloorgang van de commune aldaar en de inzichten in de politiek achter de geliefde meester zijn de moeite waard om te lezen. Balverts heldere analyse van Bhagwan als gewoon, feilbaar mens getuigt van zijn kunst als schrijver én als spiritueel zoeker.

Thema 3
Geert-Jan Balvert ervaart al op zijn 16e dat er meer is dan alleen dit lichaam en deze schijnbare werkelijkheid. Geert-JanDeze eerste ‘uittreding’ is het begin van een facet van zijn leven dat steeds belangrijker wordt. Het luik tussen vorige levens en dit actuele leven, dat bij de fysieke geboorte vanzelf sluit, gaat bij Balvert steeds makkelijker open. Het biedt hem toegang tot heldere waarnemingen uit een aantal vorige levens.
Deze inzichten, die hij in boeiend detail uiteenzet, leiden hem van land tot land, van plek naar plek en ook van relatie naar relatie. Er zijn plaatsen die hij opnieuw moet bezichtigen, er zijn relaties (primair met diverse vrouwen) die hij moet aangaan om levensverhalen uit het verleden deels opnieuw te beleven en deels te helen en af te ronden in dit leven.
Zo vertelt hij over zijn ervaringen in het Inca-rijk. Ook vertelt hij uitgebreid over het laatste leven voor deze reïncarnatie, als Duitse officier. Dit specifieke thema krijgt veel aandacht en vormt een krachtig kernverhaal in dit boek.

Thema 4
De rol van intuïtie komt meer zijlings aan de orde dan dat het als hoofdthema in het boek staat. Balvert geeft veel voorbeelden van hoe de openheid tot ingevingen – boodschappen uit het spirituele veld – een krachtige gids voor hem zijn.
In meer dan een situatie is het duidelijk dat het gehoorzamen daaraan zijn leven redt. Dat de meditatieve staat deze openheid en ontvankelijkheid beïnvloedt, is een gegeven in zijn leven.

Thema 5
Wat is ‘verlichting’? Wat is de egoloze staat van Bhagwan en Eckhart Tolle, zelfverklaarde verlichte meesters? Bestaat nu wel de non-dualiteit waar zij, en andere meesters, het over hebben?
Balvert verdiept zich in dit fenomeen en biedt een werkbaar beeld van hoe de spirituele steel in de vork zit van de zogenaamde verlichting.
Deze verhandeling alleen al maakt het boek interessant voor de zoekende, de lezer die zijn spiritueel pad volgt.

Welkomveld
De titel van het boek wordt pas vanaf pagina 218 (van de 237) verklaard. Pas dan valt Balverts uitleg, zijn verklaring, op zijn plaats.
Het is een geruststelling die tevens het platform is voor het werk dat Balvert nu doet, om anderen te helpen bij hun ontwikkeling en om hun plek in het groter geheel te vinden.

Stijl
Balvert is een verteller. Zijn rijke woordenschat brengt plaatsen en gebeurtenissen tot leven. De afwisseling tussen beschrijving en opgetekende gesprekken houdt het lezen spannend.
Het algehele ontwerp is aantrekkelijk, met een prettige combinatie van een aangename bladspiegel, een helder lettertype en afwisselende zins- en alinealengte.
Hoewel de schrijfstijl kwalitatief hoog is, zijn er drie factoren die storen:
– het (kleine) aantal typografische fouten (spel- of zetfouten)
– een curieus en vrij vaak voorkomend misbruik van interpunctie (met name de dubbele punt en puntkomma) waardoor het lezen hapert
– het wisselend gebruik van ‘ik’ en ‘je’ waar ‘je’ zowel Balvert zelf is als een algemeenheid en misschien zelfs ook de lezer.
De hoge kwaliteit van het verhaal als geheel verdient een rigoureuze correctiegang voor een herdruk.

(*) Sannyas: de relatie tussen geestelijk leider of meester en discipel.

‘Welkomveld’ door Geert-Jan Balvert
ISBN 9789082186703

Volgende maand

Billy Fingers‘The afterlife of Billy Fingers: how my bad-boy brother proved to me there’s life after death’
by Annie Kagan

 

 

 

 

 

 

 

 

, , , , , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Een site van WebZenz.