‘Healing with whole foods’ door Paul Pitchford

Oost ontmoet west in een krachtige synthese van kennis en inzichten om de gezondheid te bevorderen door juiste voeding.Paul Pitchford heeft inmiddels de status van goeroe gekregen op het gebied van voeding en voedsel als medicijn voor lichaam en geest.

Oost ontmoet west
Wilde u ooit meer weten over het verschil tussen westerse en oosterse benaderingen, dan is dit boek een aanrader.
Pitchford combineert de authentieke tradities van oosterse geneeskunde met actueel westers onderzoek en inzicht in voeding. Hiermee creëert hij een overzichtelijke, betrekkelijk toegankelijke en ruim opgezette bron van optimale voeding.

‘Betrekkelijk’ toegankelijk?
Ja, met zo’n 670 pagina’s aan inhoud en nog eens 80 pagina’s met referenties en een register is dit boek in een Amerikaans Engels van hoog niveau geschreven.
Voeg daarbij de begrippen uit oosterse geneeskunde dan is dit boek maar deels geschikt voor de leek.
Los daarvan zullen de ongeveer 150 pagina’s over peulvruchten, groenten, fruit en granen – mét recepten en kookmethodes – voor velen een openbaring zijn.

Gezondheid voorop
Wanneer u open staat voor voeding als medicijn, als een middel om uw lichaam in balans te brengen en te houden, is er momenteel geen beter boek op de markt.
Stel dat u last heeft van wat in de reguliere geneeskunde ‘suikerziekte’ heet, dan zijn er zo’n 30 lemma’s om inzicht te krijgen in een andere benadering én, nog belangrijker, hoe u uw voeding kunt aanpassen om uiteindelijk te stoppen met farmaceutische middelen.
U leest dan over de oorzaken, over het effect van Q10, over vetten, eiwitrijke diëten, leveronbalans, hypoglycemie en vooral over de heilzame werking van voedsel als asperges, volkoren rijst, groene groenten… en ook diverse vleessoorten.

Alleen voor vegetariërs?Paul Pitchford
Beslist niet.
Hoewel Pitchford heel duidelijk is over de gezondheidsaspecten van plantaardig voedsel van hoge kwaliteit, omhelst hij de oosterse gebruiken van specifieke vleessoorten en bereidingsmethoden om de gezondheid op peil te brengen en te stabiliseren.

Zuivel
Met zo’n 20 lemma’s over diverse aspecten van zuivel is het duidelijk dat Pitchford de actuele wijsheid over vooral koemelkproducten bevestigt.
Let wel: dit is een andere ‘wijsheid’ dan die van de betrokken productschappen!
Hij beschrijft in detail wat het effect van zuivel is op het menselijk lichaam en bevestigt – met uitleg – het nut van bijvoorbeeld geitenmelk.
(Een persoonlijke noot: hij verzuimt om over paardenmelk te schrijven; het is mogelijk dat er van deze melk geen aanbod in de VS is. Paardenmelk, verkrijgbaar in Nederland en België, is hypoallergeen en is nog geschikter voor mensen dan geitenmelk.)

Ziektebeelden
Er is amper een ziekte waarvoor Pitchford geen steun biedt.
Hij legt de oosterse en westerse benaderingen uit en laat zien wat het effect van de juiste voeding is.
Dit is geen boek om ‘zo maar’ te lezen (wel is het bij verschillende leergangen hét leerboek), maar wel om erin te duiken om geleidelijk je kennis te verbreden en je visie te ontwikkelen.

 

Volgende maand

Een boek voor kinderen van alle leeftijden over levenswijsheden

‘Sara en haar gevederde vriend’ door Esther en Jerry Hicks

, , , , , ,

Reageren gesloten.

Een site van WebZenz.