Verandering gaat vanzelf!

Een medewerker bij de afdeling verkoop van een middelgroot bedrijf in de metaalsector komt met deze vraag in de vorm van een klacht over verandering:

Mijn afdeling wordt samengevoegd met de afdeling marketing. Ik krijg dan waarschijnlijk een andere baas. We weten nog niet wanneer het allemaal gaat gebeuren, maar ik hoor zo veel verhalen dat ik me heel onzeker voel. Veranderingen kómen er zeker en daarom ben ik bang dat mijn taken enorm gaan veranderen.

Onduidelijkheid

Changes
Misschien herkent u zoiets bij veranderingen binnen uw organisatie en de daarmee gepaarde onzekerheden. Het lijkt dan of de geruchten altijd op de daden vooruit lopen!
En dan vraagt u zich af waarom ‘ze’ (uw baas, de Raad van Bestuur…) zo lang zwijgen over wat er precies gaat gebeuren en wanneer en wie erbij betrokken worden.

Leiding

Een van de vele opgaven van een organisatie is om te overleven. Een organisatie wordt geleid door het managementteam van diverse niveaus, die over informatie beschikken die (vaak) op lagere niveaus onbekend is.
Dan rijst de vraag: hoeveel vertrouwen heeft u in de integriteit, deskundigheid en talent van uw managers? Een ‘goede’ manager is veeleer een leider, die weet een relatie te onderhouden met zijn medewerkers, die hem tenslotte helpen om zijn werk te doen!

Mensenwerkverandering

Ook managers zijn mensen en dat betekent dat ook zij hun angsten en onzekerheden hebben. Bijvoorbeeld over de juiste koers voor de organisatie, over het wel of niet ‘afslanken’ van het personeelsbestand, over hun eigen baan.
Een leider met visie begrijpt de angsten bij zijn medewerkers en weet deze aan te spreken. Hij weet die dingen te vertellen die hij mág vertellen en hij weet vooral het vertrouwen van zijn medewerkers te behouden. Hij weet ze te blijven motiveren ook in onzekere tijden.
Want het werk moet doorgaan; zo niet, dan gaat de hele organisatie eronderdoor, in plaats van slechts enkele slachtoffers.

Slachtoffers?

Nu komt de aap uit de mouw. Zijn er werkelijk slachtoffers?
Als u uw werk uitstekend doet, als u enigszins onmisbaar bent binnen de organisatie, want u bent positief en motiverend… dan is de kans groot dat een ander – die dat niet is – eerder uitgerangeerd wordt.

Daadkrachtig handelen

Stel dat er inderdaad geruchten zijn. Wat zou u kunnen doen? Bijvoorbeeld, zelfstandig naar de baas stappen en hem met de geruchten confronteren, en hem vragen om commentaar.
Ook kunt u ervoor zorgen dat als er in uw aanwezigheid gekletst en gespeculeerd wordt, dat u daar een eind aan maakt.
Zulke speculaties maken de werksfeer kapot en verlagen de productiviteit zodat als er ontslagen vallen, het geen verrassing kan zijn!

Zelf-gemotiveerd

Door gezien te worden als gemotiveerd medewerker, als u positief productief bent, verhoogt u uw kansen om bij de nieuwe organisatie te blijven. Als u het gevoel heeft dat u weg wilt, of weg zal moeten, begin alvast voorzichtig de markt te verkennen.
Als het u lukt om een nieuwe baan te vinden voordat de klap valt, staat u veel sterker in uw eventuele onderhandelingspositie. Ook kunt u een veel betere deal sluiten met uw huidige werkgever (u bespaart hem misschien outplacementkosten).

Verandering trotseren

Omgaan met onzekerheid is op zich een onderwerp apart. Het leven is een en al verandering en de problemen ontstaan op het moment dat u probeert deze tegen te houden.
Zowel individuen als bedrijven krijgen moeilijkheden door niet mee te gaan met de natuurlijke gang van zaken.
Zowel succesvolle individuen als succesvolle bedrijven zijn proactief: ze verwelkomen verandering als een natuurlijk proces.
Dit natuurlijke proces stimuleert creativiteit en creëert uitdagingen waar het bedrijf oplossingen vindt en op de markt brengt.

Herkaderensocrates-change

Ook u in uw situatie heeft de keuze hoe u met onzekerheid omgaat.
U kunt het als negatief beoordelen, met al de (negatieve) consequenties.
Maar u kunt het ook als een bron van nieuwe uitdagingen beschouwen, met een wereld van nieuwe mogelijkheden en persoonlijke groei als belangrijkste winst.
Aan u dus de keuze!

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Een site van WebZenz.