Een TED Talk houden? Stof tot nadenken!

TED Talk: de opstap naar grootsheid?

TED 1

Het ronde rode vloerkleed, de korte, krachtige monologen (wel of niet met visuele ondersteuning)… TED en TEDx Talks zijn inmiddels even ingeburgerd als video’s op YouTube en ‘googlen’ als synoniem voor ‘opzoeken’.
Zo’n presentatie lijkt een sleutel tot bekendheid te zijn en vergroot zakelijk succes. Is het écht zo eenvoudig?

Hier een aantal inzichten in de presentatie zelf.

Onderwerp

Het is een mythe dat u wérkelijk iets belangrijks te zeggen moet hebben. Het gaat voornamelijk om uw interpretatie van een feit, gebeurtenis of kennisgebied.
Een ‘sexy’ ofwel aantrekkelijke en intrigerende titel is hierbij van belang. De nummer 1 bekeken Talk, met meer dan 35 miljoen hits, is van sir Ken Robinson en gaat over de defecten in het schoolsysteem, met als titel ‘Do schools kill creativity?’

Verpakking: kleding

Velen vergeten dat de verpakking de drager van de boodschap is. Jamie Oliver verkiest het om in oude jeans, gympjes en een los overhemd te presenteren. Sommige vrouwen gebruiken (te) hoge hakken waardoor ze wiebelen. Een ander draagt een smoking… met bruine schoenen.
Hoe dan ook, aandacht voor kledingkeuze en persoonlijke verzorging (wel/niet naar de kapper, wel/niet scheren) dragen in hoge mate bij aan de indruk die u maakt.
Zorg er vooral voor dat, hoe u eruit ziet, uw gewenste imago (= hoe u graag gezien wilt worden) optimaal ondersteunt.

Verpakking: non-verbaal

Zo moet ook uw lichaamstaal het door u gewenste imago ondersteunen. Als u gezien wilt worden als vriendelijk en toegankelijk, is de inmiddels standaardhouding van verstrengelde vingers voor de buik, met de ellebogen vast tegen de romp geklampt, uit den boze.
Lees meer over de juiste houding.
Wat vooral belangrijk is, is dat u zich ontspant, zowel uw hele lichaam als vooral uw schouders, waardoor de kans op functionele gebaren toeneemt.
Gebruikt u projectie, dan heeft u natuurlijk een afstandsbediening. Laat deze bescheiden aanwezig zijn en weersta de eventuele neiging om ermee te spelen.
Ook de ruimte die u inneemt is belangrijk. Ja, er is dat rode vloerkleed dat uw actieradius lijkt te beperken. Maar zelfs binnen die ruimte is het mogelijk om op gepaste momenten uw lichaam te verplaatsen terwijl u praat, om dan op een andere plek even stil te staan. U loopt ten minste 2 stappen – er is er immers ruimte – en u pauzeert; dit voorkomt drentelen.
Onthoud dat er tot 9 camera’s op u gericht zijn om uiteindelijk een fraaie clip te kunnen posten. Alle voor u kleine ‘schoonheidsfoutjes’ – zoals bij Simon Sinek die steeds aan z’n bril zit – worden dan uitvergroot en leiden af.

Simon Sinek

Visuele ondersteuning…

… is geen vereiste en mag geenszins afleiden van wat u te vertellen heeft. Onthoud dat ú de presentatie én de boodschap bent. Het is geen saaie presentatie-op-het-scherm die de aanwezigen moeten lezen.
Wat u projecteert, moet werkelijk de overdracht van uw kernboodschap ondersteunen. Wat u erbij zegt, is dan de bevestiging en eventueel de verklaring van wat u laat zien.
Onthoud hierbij dat het gebruik van projectie een uitstekend middel is om functionele stilte te laten ontstaan. Vertel wat u gaat laten zien, laat het zien, dan blijf even stil – de aandacht gaat immers nu naar het scherm.
Het is cruciaal dat uw aandacht gericht blijft op de zaal – kijken over uw schouder of draaien naar het scherm wordt sterk afgeraden!

Lengte

In tegenstelling tot vele (zakelijke) presentaties, wordt bij TED nauwkeurig op de duur gelet. U heeft maximaal 18 minuten – inclusief de kostbare stiltes. De TED-redactie werkt aan uw aangeboden tekst om onder meer de lengte te waarborgen.

Woorden mogen uitsluitend dienen om de stilte te verbeteren.
Karel Jonckheere

Humor

Zijn humoristische TED Talks succesvoller? Misschien. Zoals met alle presentaties – net als in het dagelijkse leven – hoort er een vorm van humor bij. Geforceerd een mop tappen, werkt averechts. Interessante woordspelingen, verrassende vragen, een zelfonthulling, stilte… die werken het beste.
En de beste Talks? Die blinken uit in authenticiteit en persoonlijke passie.

Taal

Moet uw Talk in het Engels zijn? Tenzij u bewust internationale aandacht zoekt, is het zaak om uw verhaal in correct Nederlands te houden. Kiest u wél voor Engels, dan is het zaak om voor een hoge kwaliteit in de tekst (er is geen ruimte voor steenkool-Engels!) en correcte uitspraak de nodige zorg te dragen.
Let wel: TED heeft een heel uitgebreid netwerk vrijwilligers om Talks in lokale talen te voorzien van een vertaalde tekst en ondertiteling. TED streeft ernaar om meer Talks in andere talen te stimuleren.

Teksttips: inhoud

Bij het schrijven is het zaak om te beginnen. Redigeren komt later wel. Begin met het opschrijven van alles wat ú denkt dat bij uw thema behoort.
Onthoud dat de luisteraars uiteindelijk maar twee essenties ‘meenemen’: een beeld van u als spreker, als persoonlijkheid én een kernboodschap van maar 10-15 woorden. De overige woorden, voorbeelden en interacties vormen de nodige verpakking.
Tijdens volgende bewerkingsrondes werkt u aan het volgende:
– omzeil ‘niet’ en ‘maar’ omwille van positieve formuleringen die beter beklijven
– breek lange zinnen op in kortere zinnen met de nodige pauzes
– vervang waar mogelijk ‘ik’ door ‘u’ (behalve in duidelijke anekdotes)
– kijk of het mogelijk is om een stelling om te zetten in een vraag
– zet ‘ik vind…’ om in woorden die meer uitdrukking geven aan uw passie: ‘ik geniet’, bijvoorbeeld. Meer lezen over dit onderwerp, met meer voorbeelden.
Meer tips om in contact te blijven met de luisteraars.

Teksttips: vorm

U maakt gebruik van een teleprompter ofwel autocue (feitelijk 2-3) zodat u steun heeft bij het presenteren van uw verhaal.
Daarom kunt u beter bij het opschrijven van de zinnen duidelijke onderbrekingen plaatsen voor een natuurlijke adempauze. Zet een teken als [spatie]…[spatie] om de zin op te splitsen.
Geef uzelf zo nodig ook instructies zoals >>> STILTE <<< of >>> VERPLAATSEN <<<.
Plaats vooral elke nieuwe zin op een nieuwe regel.
Vervang komma’s en dubbelpunten door een ellips (‘beletselteken’) ( … ) met spaties.
Bij het lezen neemt u alleen de woorden op die tussen interpuncties ( … ! ? ) liggen en terwijl u de zaal inkijkt, spreekt u ze uit. Bij een interpunctie haalt u adem, waardoor ontspannen, rustige stiltes ontstaan in uw verhaal.

Laatste twee tips

  • Klaar met uw verhaal? Weersta de verleiding om de cliché van ‘Dank u wel’ te zeggen. Er zijn zeker andere manieren om af te ronden (lees deze PDF).
  • Klaar – en u ontvangt applaus? Blijf dan staan en aanvaard het applaus. Pas nadat het applaus wegebt, mag u vertrekken.

Dus TED Talk is een opstap naar grootsheid?

Misschien wel, misschien niet. Maar een Talk is wel degelijk een prestatie die u als een persoonlijke en professionele uitdaging kunt beschouwen.

Meer over TED Talks

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Een site van WebZenz.