‘Liefde & Vrijheid’ door Gerard Meerstadt

Een boek voor kinderen van 12 tot 125 over eenvoudige doch krachtige levenswijshedenEen boek dat aanbevolen wordt ‘voor lezers van 12 tot 125’, spreekt me meteen aan! (De boekenbespreking van volgende maand gaat ook over zo’n boek.)
In de zomervakantie bezoeken Sandra en Jamie de wonderbaarlijke wereld die ‘het avonturenpark van Liefde en Vrijheid’ heet.
Het zijn kinderen die open gesprekken hebben met een wijze moeder, dus wanneer de uitnodiging – op wonderbaarlijke wijze – aankomt, staat het bezoek al in een bepaald kader van… ach, laten we het ‘levenswaarheden’ noemen.

Een resultaat van flow
Gerard Meerstadt werd uitgenodigd om dit boek te schrijven toen hij de ingeving ontving en, in flow, aanvaardde.
Het verhaal stroomde snel door hem heen en de tekst was zo klaar. Even snel, in een zelfde flow, kwam hij een illustrator tegen die een boek zocht voor zijn inspiratie.
De samenwerking resulteerde in dit boek dat ik met plezier heb gelezen zeker wat de spirituele inhoud betreft, maar waar ik terughoudend ben op andere vlakken.

Moeiteloosheid
Flow, en de stroming van energie die vorm kan geven aan ons leven, is een kernthema in Gerards leven en activiteiten.
‘Kan geven’, omdat het zo duidelijk is dat niet iedereen luistert of zelfs open staat om te luisteren, laat staan gehoorzamen, in de westerse cultuur die zo gedomineerd wordt door de kracht (zelfs macht!) van het denken en het beredeneren.
Met dezelfde flow heeft hij een boek geschreven in het Engels – ‘Effortless’ – dat hij later vertaalde in het Nederlands en dat eerder op deze plek onder de aandacht is gebracht.

Thema
In zekere opzicht is het onderhavige boek een vereenvoudigde versie van het zelfde basisconcept, namelijk dat iedereen in staat is om zijn eigen werkelijkheid te scheppen.
De avonturen van Sandra en Jamie maken dit langzaam maar zeker duidelijk – én ook dat er bepaalde voorwaarden voor succes zijn, zoals trouw zijn aan de eigen waarde, in de eigen waarheid staan en daarop durven vertrouwen.
De kinderen leren veel meer, zoals de kracht van liefde en hoe ze de baas kunnen worden over hun angst.
Wat zo essentieel is van het verhaal is hoe het Avonturenpark het ‘echte’ leven weerspiegelt en hoe we allemaal keuzes hebben:

Maar omdat dit het avonturenpark van Liefde en Vrijheid is, ben je ook vrij om naar andere parken te gaan als je wilt, maar die kun je wel eens minder leuk gaan vinden dan deze. Sommigen gaan er toch heen om het zelf mee te maken en ze kunnen zelfs verstrikt raken in de gewoontes van die omgevingen. Ze blijven dan in die avonturenparken tot hun tijd in de School van het Leven voorbij is en missen daarmee de belangrijkste ontdekkingen die ze hier hadden kunnen doen. Dat hoort allemaal bij het spel.

Het volgende citaat spreekt mij enorm aan:

Maar degenen die ervoor kiezen om niet het pad van Liefde en Vrijheid te volgen, zullen helemaal achter hun keuze staan. Ze zouden het park van Liefde en Vrijheid niet binnen willen gaan, zelfs als de poort wijd open voor ze zou staan.
Dus zij volgen ook hun eigen vrije keus. Ze aanvaarden dat de wereld die zij kiezen mensen onderdrukt en niet in stand kan worden gehouden. Ze accepteren het om onderdrukt te worden en in angst te leven omdat het een gevolg is van de keuze die ze zelf maken. Ze zullen hun eigen gedachten gebruiken om zichzelf ervan te overtuigen dat hun keus goed is.

Leesbaarheid
Wat het verhaal betreft, leest het boek makkelijk en redelijk vlot. Het verhaal is spannend en verrassend.
Wel voel ik enige aarzeling om dit boek aan te bevelen – zeker aan een kind – en dat heeft te maken met het lage niveau van het correctiewerk.
In een uitwisseling hierover beaamde Gerard dat hij dezelfde flow van het schrijven heeft laten gelden bij het nakijken van de tekst.
(Zelf ben ik blind voor mijn eigen tik- en taalfouten en ik laat altijd belangrijke teksten door anderen nakijken.)
Ik heb een duidelijke voorkeur voor het geven van juiste modellen aan kinderen. Zij hebben het al moeilijk genoeg met het leren van ‘correct Nederlands’ in deze snel veranderende wereld van de nog snellere digitale communicatie en de macht van de vaak onjuiste correctieregels van het programma Word.
Toch is het ook waar dat taal verandert én niet iedereen struikelt over dezelfde ‘schoonheidsfouten’ als ik – dus mag dat beslist geen reden zijn om de essentie van dit boek voor kinderen (van alle leeftijden!) geheim te houden – in tegendeel!
Zie ook daarom de recensie van de volgende maand die dit thema van liefde, vrijheid en persoonlijke ontwikkeling voortzet.

 

Volgende maand
Een boek voor kinderen van alle leeftijden over levenswijsheden

‘Sara en haar gevederde vriend’
door Esther en Jerry Hicks

, , , , ,

2 reacties op ‘Liefde & Vrijheid’ door Gerard Meerstadt

 1. gerrie makkink 7 november 2011 op 13:12 #

  Geraakt door de boekbeschrijving.
  Ook ik kies voor het pad van de onvrijheid.
  Mijn kinderen nopen me tot het spelen van de grijze muis. Gekleurdheid op zich wordt als onnozelheid bestempeld. Alleen wat zij de moeite waard vinden, geldt.
  Ik zoek naar vergroten van mijn leef- en genietruimte.

  • David 7 november 2011 op 15:01 #

   Je ‘noodkreet’ is duidelijk, Gerrie.
   Let wel dat jij voor ‘het pad van de onvrijheid’ kiest.
   En daar gaat dit boekje – overigens maar een van duizenden die dit cruciale onderwerp aanpakken – over: de keuzes die je hebt.
   Wil jij meer ruimte innemen in je leven, dan zijn er veel wegen die je kunt volgen.
   Déze weg beveel ik je van harte aan: http://www.de-doorbraak.org/mijn-doorbraak/

Geef een reactie

Een site van WebZenz.