‘Your health… your choice’ door M. Ted Morter

Hoewel het voor velen onprettig is om te beseffen, toch blijft de kwaliteit van de eigen gezondheid een kwestie van persoonlijke keuze en verantwoordelijkheid.

Ted Morter is van oorsprong chiropractor. Als onderdeel van zijn werk ging hij breder en dieper kijken naar hoe de mens in elkaar zit.
Uiteindelijk constateerde hij een aantal eenvoudige principes die hij in dit boek op directe, toegankelijke en uiterst begrijpelijke manier uiteenzet.

Wat hij vooral doet is de conventionele of algemeen aanvaarde ‘waarheden’ over voedsel en gezondheid doorgronden.
Hij bewijst dat het doorbreken van de conditionering rondom voeding – en het in twijfel brengen van de door voedselfabrikanten verkondigde claims – een vereiste is op weg naar een betere gezondheid.

Daarmee laat hij ondubbelzinnig zien hoe het mogelijk is om ‘ziektes’ die algemeen beschouwd ‘gewoon’ zijn en ‘bij de leeftijd horen’, op afstand te houden.
Anders gezegd: Morter laat zien dat u recht heeft om gezond en fit oud te worden, laat staan dat u op ieder moment kunt kiezen – bewust! – voor een andere staat van gezondheid.

Een greep uit Morters principes:

 • Alles wat je lichaam doet is normaal, nodig en/of natuurlijk
 • Je kunt NOOIT voldoende symptomen bestrijden om de oorzaak te genezen
 • Voedsel voedt meer dan alleen maar het lichaam
 • Voedsel is meer dan gewoon een bron van energie
 • Het lichaam liegt nooit – kán niet liegen!
 • Leeftijd is géén reden om ‘ziek’ te zijn
 • Hoe je je voelt zegt niet per se iets over de staat van je gezondheid
 • Je ‘goed’ voelen en gezond zijn, zijn twee verschillende zaken
 • Je bent niet wat je eet – je bent wat je lichaam in staat is om te verteren

Een van zijn vele uitgangspunten is een inmiddels steeds bekender wordend fenomeen, namelijk de pH ofwel de zuur/base-balans in het lichaam.
Morter legt uit hoe de zuurheidsgraad in het lichaam een graadmeter Dr. Morteris van hoe effectief het lichaam functioneert. Hij besteedt primair de aandacht aan wat voedsel doet in het lichaam, hoe het lichaam omgaat met voedsel, en wat het effect is van verschillende soorten voedsel in het lichaam – en laat duidelijk zien dat er alle reden is om fabrieksvoedsel, prikdrank en een overmatige consumptie van dierlijk eiwit te mijden en te kiezen voor vers en plantaardig.

Lees dit boek (het Engels is vrij eenvoudig) en dan begrijpt u waarom u bepaalde ziekteverschijnselen heeft, of lage energie – en welke stappen u kunt nemen om uw gezondheid en vitaliteit voor zowel de korte als lange termijn op een hoger peil te brengen.

 

Volgende maand

Oost ontmoet west in een krachtige synthese van kennis en inzichten om de gezondheid te bevorderen door juiste voeding.‘Healing with whole foods’ door Paul Pitchford

 

 

, , , , , ,

2 reacties op ‘Your health… your choice’ door M. Ted Morter

 1. Madelon Revermann 16 april 2011 op 10:57 #

  Dag David,

  Dank je wel voor je recensie.
  Misschien handig om een uittreksel van de inhoud te maken om aan te bieden aan scholen. Docenten kunnen er lessen aan wijden en de werkboeken van de kinderen worden daarna weer door hun ouders en grootouders gelezen.
  Volwassenen staan vaak minder open voor nieuwe informatie, maar komt die via hun kinderen tot hen, dan is de kans groter dat zij de inhoud oppikken en gemotiveerd worden om gezond eten aan hun kids te geven.

  Met hartelijke groet,

  Madelon Revermann

  Amersfoort

  • David 16 april 2011 op 11:29 #

   Dank je, Madelon, voor je reactie en aanbeveling.
   Ik doe er niets verder mee – het gaat zó de wereld in … ook door opmerkingen zoals van jou.

Geef een reactie

Een site van WebZenz.