‘Wat zit er in uw eten?’ door Corinne Gouget en Will Janssen

Over de ontdekking dat er veel gif in uw eten zit

E-nummersVelen weten niet écht wat de E-nummers in voedsel betekenen.
De ‘conventionele wijsheid’ (‘CW’) is: “De overheid keurt ze goed, dus moeten ze gezond zijn.”

Niets is verder bezijden de waarheid.
En dit handzame kleine boekje laat u snel zien dat niet alles is wat het lijkt.

Voorbeeld: bijna alle Nederlandse kaas, behalve kaas in natuurvoedingswinkels, bevat E251. (Leerdammer is een uitzondering.)
“Vast een onschuldig conserveermiddel, toch?”
E251 is natriumnitriet, een chemisch conserveermiddel dat, vermengd met keukenzout, in de maag wordt omgezet tot nitrosamine – een bijzonder kankerverwekkende verbinding.
Doordat natriumnitriet het zuurstoftransport in het bloed verhindert, kan het hyperactiviteit, astma, slapeloosheid, misselijkheid, duizeligheid en lage bloeddruk veroorzaken.
Het is bedenkelijk dat farmaceutische middelen verstrekt worden met een bijsluiter met het advies om deze te lezen.
Maar zulke chemische stoffen in uw voedsel, da’s toch ‘goedgekeurd’?

Gouget durft de CW te confronteren. Ze schrijft immers:

Veel van de wetenschappelijke onderzoeken die de grondslag zijn voor het stempel ‘veilig’ zijn gepleegd door of in opdracht van de producenten. Dat is linke soep.

De schellen vallen van uw ogen wanneer u met dit boekje in de hand uw volgende boodschappen gaat kopen.
U kiest wat u in uw mond stopt, u kiest wel of niet de ‘kleine letters’ te lezen.

Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer producenten die het door hebben dat er een steeds grotere groep consumenten is die voedsel zonder kunstmatige en feitelijk onnodige chemische toevoegingen wil consumeren.

Nog een citaat:

E621, mononatriumglutamaat oftewel het beruchte ve-tsin, evenals glycine, E640 en ook dinatriumguanylaat, laten u meer eten dan u van plan was.
En dan vraagt Den Haag zich nog af waar al die dikke mensen vandaan komen.

Dit staat allemaal los van het effect van ve-tsin, een zogenaamde ‘excitotoxine’, op het zenuwstelsel.

Nog een doordenkertje: als voeding zonder E-nummers bij een natuurvoedingswinkel te koop is, wat voor voeding is te koop bij een supermarkt? Onnatuurlijk voedsel? Nee, toch?

Gelukkig brengt Will Jansen van Bouillon Uitgeverij dit van oorsprong Franse boekje op de Nederlandse markt.
Een kanttekening: het is jammer dat het boekje wemelt van typografische fouten en schrijffouten.
Als ik ruim 300 ‘typo’s’ in het boekje aantref, dan zet ik mijn vraagtekens bij de kwaliteit van het werk van het door Jansen ingeschakelde correctiebureau, Web in Beeld van Hubi de Gast.
Er is een andere kant aan dit verhaal: misschien heeft Hubi haar werk naar behoren gedaan en Jansen heeft afgezien van het toepassen van (al) haar correcties… zou kunnen!
Ach… het is maar een kwestie van kwaliteit – maar voor minder dan een tientje blijft het boekje nog steeds een waardevolle investering in uw gezondheid.

 

Volgende maand

‘Your health… your choice’ door dr. M. Ted Morter

, , , , , ,

7 reacties op ‘Wat zit er in uw eten?’ door Corinne Gouget en Will Janssen

  1. a jansen 7 februari 2011 op 15:28 #

    Dag David,

    Mooie recensie. Wel zijn we druk aan het mailen geslagen vanwege de zinsnede “Als ik ruim 300 “typo’s” in het boekje aantref..”
    Internet vertelt me dat dat “wisselingen in het lettertype/de stijl zijn”?
    Dit als vraag voorgelegd aan de vormgever, maar ook hij weet niet wat je met typo’s zou kunnen bedoelen.

    vriendelijke groet.

    • David 7 februari 2011 op 16:34 #

      Kennelijk hebben mijn e-mails van tweede week maart 2010 Will Jansen nooit bereikt, noch het verbeterde boekje dat ik terugstuurde via de post.
      Met een lijst van meer dan 270 gedetailleerde opmerkingen.
      Rare zaak.
      Ach, en laten we duidelijk zijn: verschillen in kwaliteit – en wat dát betekent! – zullen er altijd zijn.

  2. a jansen 7 februari 2011 op 16:39 #

    Aha…die David…nu je het zegt (maar moet dit echt allemaal online) het boekje ligt hier naast me.
    Met grote toewijding, dat zagen we direct, maar mijn gunst wat een spijkers op laag water. Zoveel spijkers dat we eigenlijk niet meer naar de echt nodige correcties keken.

    Waarvoor dan bij deze mijn excuses, David, want je had er wel erg veel werk van gemaakt. Overigens had je gelijk dat het een belabberd correctiebureau was.

    • David 7 februari 2011 op 17:24 #

      Kennelijk moet het langs deze weg, want direct reageren op e-mails en het terugsturen van het boekje bleef uit.
      Het is immers zo dat we maar één zekerheid hebben (naast dat we doodgaan): we weten wat en wanneer wij verzenden, maar weten niets over de ontvangst totdat deze vermeld wordt.
      Wat betreft details, de Japanners hebben een gezegde: ‘Kwaliteit is een duizend kleine dingen.’
      En juiste correctie van een boek of welke tekst dan ook draait precies om details: iedere letter, iedere komma, overbodige spatie of verkeerd geplaatste aanhalingsteken. Laat staan de vele kleine feitelijke foutjes in dit anders nuttige boekje over E-nummers.
      Tot slot één van mijn vele beweringen over presenteren: de verpakking is de drager van de inhoud.
      Een lage kwaliteit van verzorging van een boek/tekst/e-mail verlaagt tenslotte de geloofwaardigheid van de inhoud.

  3. a jansen 7 februari 2011 op 19:09 #

    We hadden geen adres, wisten niet hoe we je moesten bereiken.

    We hebben door de jaren heen grote waardering voor iedere suggestie getoond, en uitgerekend degene die de meeste inspanningen pleegde – jij – konden we niet meer terug vinden.
    Ondanks de povere verpakking zijn er inmiddels 90.000 verkocht. Nou ja, ik begrijp dat dat er veel meer hadden kunnen zijn.
    David, nogmaals excuses dat we je niet naar behoren hebben bedankt. Wat zeg ik: het was gewoon te veel. Vanmiddag heb ik er nog eens doorheen gelopen en het duizelde me ook nu weer. Een aantal aanwijzingen, zoals witregels waar die niet nodig waren, komma’s die zie ik nu wel, maar er waren ook veel aanwijzingen bij die we niet snapten. Die ontmoedigden ons toen.
    En nu ga ik niet langer online met je in gesprek hoor. Laat lezers maar van andere correspondentie smullen.

  4. Sander 7 mei 2011 op 16:48 #

    Eye opener, deze publicatie.
    De iPhone-app (e-nummers) is helemaal handig.
    Een beetje teleurstellend was het bezoek aan de Natuur(voedings)winkel. Daar bleek alle biologisch vleeswaren-broodbeleg voorzien van natriumnitriet. Zijn er dan geen alternatieven?

    • David 7 mei 2011 op 17:38 #

      Dank je, Sander, voor deze aanvulling over de app. Handig voor SmartPhone-gebruikers!
      En wat betreft je opmerking over natriumnitriet, tja … is dit dan nóg een prikkel om vegetariër te worden? (Ha, ha!)
      Ja, zoeken naar zuiver voedsel is een bewustwordingsproces dat keuze inhoudt én misschien wel aanvankelijk enige compromissen.
      Er is overigens een nieuwe film in omloop – ‘Smakelijk eten!’ – die ontluisterende inzichten geeft in waar ons voedsel vandaan komt (de keten), door welke handen het gaat, wie er aan verdient … en nog meer. Een aanrader, misschien?
      Eet smakelijk!

Geef een reactie

Een site van WebZenz.