Het 5e e-Gebod: Gij zult hyperlink-aanduidingen vermijden behalve in e-mails en op websites

Zoals u waarschijnlijk weet biedt een hyperlink in digitale communicatie de mogelijk­heid om door te klikken.
Zo’n hyperlink staat dan als onderstreept en (anders) gekleurd op het scherm. (Hier is het een voorbeeld, dus géén hyperlink!)
Wat velen niet weten is dat ze de hyperlink-aanduiding kunnen verwijderen door bijvoorbeeld de cursor meteen ná de hyperlink-tekst te plaatsen en op ‘back­space’ te drukken.

Waarom is deze kennis nuttig? Eenvoudig: een hyperlink werkt alleen op het scherm, dus niet op papier en zou dus nooit als zodanig afgedrukt worden.
Het @ of www zijn al aanduidingen van digitale adressen!
Weliswaar kunt u overwegen de hyperlinks te bewaren in bijlagen bij een e-mail wanneer u vermoedt dat ze direct afgehandeld worden op de computer, maar verwijder de links wanneer de tekst bestemd is
Kiezen hoe te mailen = bewustwording! voor afdrukken.

Mede daarom gebruikt u vet, cursief of vet cursief of andere kleuren om delen van teksten te bena­drukken, terwijl u de onderstreep bewaart voor hyperlinks. (Hier is het een voorbeeld, dus géén hyperlink!)
Een onderstreep verlaagt immers significant de
leesbaarheid van die tekst.

In het verlengde hiervan is het zaak om ‘onnodige rommel’ op visitekaartjes en in brochures te vermijden.
Schrap woorden zoals ‘internet’, ‘website’ en ‘e-mail’.
Overweeg of u vandaag de dag eigenlijk zaken zou willen doen met iemand die niet weet dat www een website aanduidt of @ een e-mailadres is?
Zo ook: www duidt de meeste web-adressen aan dus gebruik http:// of https:// uitsluitend bij de URL’s zonder www.

In veel gevallen is het nog steeds nodig om onderscheid te maken tussen vaste en mobiele telefoon (en faxnummer voor het zeldzame geval u dat nog steeds nodig acht), dus zijn afkortingen zoals T, M (of C voor Cell) en F nuttig tenzij u iconen gebruikt.
Het is wel de moeite waard om te overwegen of het faxnummer op uw kaartje inmiddels overbodig is geworden of dat het er alleen staat als een klakkeloze gewoonte.
Hoewel de fax in enkele branches (verzekering, vervoer …) nog steeds wordt gebruikt, is deze in de meeste gevallen vervangen door de scanner en jpg- of pdf-bestanden als bijlage.

 

Volgende maand

Het 6e e-Gebod: Gij zult zinnig gebruik maken van bijlagen

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Een site van WebZenz.