‘Gouden jaren’ door Annegreet van Bergen

Gouden JarenMet de subtitel ‘Hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd’ belooft Van Bergen een reis door de tijd. En dat maakt ze waar.
Voor lezers onder de 30-40 is dit boek eerder een verkenningsreis van “O, was het toen zó?” en voor oudere lezers zijn de vlot geschreven beschrijvingen een feest van herkenning en een besef (hoe ouder de lezer, des te dieper het besef) van hoe alles veranderd is.

De schrijver
Annegreet van Bergen (1954) is econoom en journalist. Beide vakken ofwel vaardigheden zijn in dit boek duidelijk merkbaar. Meer dan dertig jaar schrijft ze over economie, werk en samenleving – eigenlijk ook terug te vinden in dit boek – voor o.a. de Volkskrant en Elsevier.

O ja-momenten
Het is voor velen nauwelijks denkbaar dat velen in 1965 ‘naar de buren’ moesten gaan om te telefoneren. Dat in de jaren ’50 een stofzuiger gedeeld werd met andere gezinnen. Dat in 1981 er in heel Nederland maar één geldautomaat was.
Alles komt in dit boek aan de orde, van eten, wonen, huishouding en kleding tot onderwijs en de kindertijd (wie weet nog van de Dinky toys, of wat een hobbelpaard is?), van telefoon, geldverkeer (weet u nog van de papieren loonzakjes?) en de opkomst van de tv tot mobiliteit en gezondheid, van afval en hergebruik tot werk en vrije tijd.
Alle denkbare onderwerpen krijgen Van Bergens scherpe aandacht.

DegelijkAnnegreet van Bergen
Het is duidelijk in de ruim 340 pagina’s van dit vermakelijke en hoogst toegankelijke boek dat Van Bergen haar onderzoek degelijk heeft gedaan. Het deel ‘verantwoording en literatuur’ van zo’n 6 pagina’s is slechts een formele bevestiging van de aantrekkelijke manier waarop ze statistieken en andere cijfermatig bewijsmateriaal verwerkt in de teksten, zonder enigszins ‘academisch’ over te komen.

Opmerkelijk
Los van de vele feiten die de meeste lezers boven de 20 zullen beamen (denk bijvoorbeeld alleen al aan voordelig vliegreizen en het internet) zijn de delen over wonen, werk en vrije tijd misschien het meest treffend. Van Bergen beschrijft in feite de recente geschiedenis die tot de actuele woon- en werkomstandigheden heeft geleid, wat in grote lijnen bijdraagt aan het fascinerende van haar boek.
Niet voor niets misschien is ‘Gouden jaren’, verschenen in 2014, al in dat jaar tien keer herdrukt. Kennelijk een onverwacht succes.

Aantrekkelijke opzet
Het ontwerp oogt aangenaam, met een ruime bladspiegel, een brede rugmarge, een prettig leesbaar lettertype en een papierkleur die de ogen streelt. Er zijn vele citaten, vaak in de vorm van ‘Joke (1964)’ of ‘A. (1928)’ die, samen met het grote aantal sprekende oude zwart-wit foto’s, de uiteenzettingen opluisteren.

Opmerking over taal
Los van een heel klein aantal typo’s (zoals Henri Ford in plaats van Henry Ford), is wat het meest opvalt het bijna klakkeloos gebruik van ‘je’. Het is af en toe een behoorlijke slalom om Van Bergen te volgen. Gaat het om haar, de schrijver? Of gaat het om ‘men’ ofwel ‘u’ de lezer? Of is het simpelweg een vervanging van ‘er is’ of ‘er zijn’?
Dit allemaal in combinatie met het gebruik van ‘men’ én het woord ‘ik’ is een minpunt wat Van Bergens schrijfstijl betreft. Van iemand met haar achtergrond zou een wat strakker taalgebruik te verwachten zijn.
Ofwel, om haar stijl te hanteren: “Van iemand met haar achtergrond zou je een wat strakker taalgebruik verwachten.”

Kortom…
‘Gouden jaren’ is een boek om van te genieten en om aan oudere mensen te geven zodat zij terug kunnen blikken en zeggen: “O, wat was het toen anders!” en misschien zelfs: “Wat is het nu makkelijker!”

Met een mix van eigen en andermans herinneringen, stevig onderbouwd met harde cijfers en historische feiten, laat Van Bergen zien hoe we nu in gemak en weelde leven. Voor zestigplussers is het boek een feest der herkenning, want vrijwel elke pagina en elke foto roept een glimlach op en een gevoel van “oh ja, zo was het”. Voor jongere lezers geeft het een prachtig beeld van de wereld waarin hun ouders zijn opgegroeid.
Elsevier

‘Gouden jaren’ door Annegreet van Bergen
ISBN 9789045023540

Toegift
Dit Polygoon Journaal in oude stijl werd gemaakt (herfst 2015) ter ondersteuning van de nominatie van dit boek voor de NS Publieksprijs 2015:

 

Volgende maand

Bet the farm‘Bet the farm’ door Frederick Kaufman
ISBN 9780470631928

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Een site van WebZenz.