‘Gezond met voedingssupplementen’ door Gert Schuitemaker

Gezond met voedingssupplementenAl op de kaft ziet u de tekst ‘Advies van een apotheker’. En dát in combinatie met supplementen in plaats van medicijnen ?
Dit is een interessante combinatie die steeds interessanter wordt, als u weet dat Schuitemaker ook doctor in de genees­kunde is.
Al meer dan 30 jaar past hij de orthomoleculaire geneeskunde toe volgens de principes van Nobelprijswinnaar, Linus Pauling.
Los van de vele boeken die Schuitemaker heeft geschreven en zijn hoofdredacteurschappen van diverse vaktijdschriften vervult hij een belangrijke rol in nationale en internationale beroepsgroepen.

Andere invalshoek
Wat maakt dit zo bijzonder? Heel eenvoudig: de overgrote meerderheid van alle artsen en zogenaamde ‘gezondheidssystemen’ focussen op ziekte (in plaats van gezondheid), zware ingrepen zoals chirurgie, bestraling en chemotherapie en op lichaamsvreemde medicijnen (in werkelijkheid gifstoffen die lichaamsfuncties verstoren).
Schuitemaker is een van een steeds groter wordende groep artsen en hulpverleners die pleit voor het ondersteunen van de inherente functies van het lichaam zodat het zichzelf kan helen.
Er is geloof en vertrouwen in de zelfhelende en zelfregenererende functies van het lichaam. Laat het immuunsysteem het werk doen, in plaats van het lam te leggen met medicijnen.
Anders gezegd, respecteer dat het lichaam de wond zélf heelt – het is immers nooit de hecht­pleister die de heling verwezenlijkt.

Waarom?
Dit uiterst toegankelijke en makkelijk leesbare boek bevat het complete antwoord van deze expert op de vraag waarom voedingssupplementen essentieel zijn voor de gezondheid.
Juiste voeding (de schrijver noemt biologisch verbouwd voedsel) en juiste supplementen vormen de basis voor het behoud van de gezondheid, het optimaliseren van de vitaliteit en het beperken van ouderdomsverschijnselen.

Supplementen
Vitamines en micronutriënten zoals magnesium, omega 3-vetzuren en antioxidanten zoals seleen horen in het lichaam thuis. Al te vaak worden ziekteverschijnselen, veroorzaakt door een tekort aan deze voedingstoffen, onterecht met medicijnen behandeld.
Tekorten leiden immers tot symptomen, waartegen deze medicijnen worden ingezet… in plaats van de tekorten op te heffen door suppletie.

Wanneer je niet voldoende vitamines hebt en een verkoudheid krijgt en als gevolg daarvan een longontsteking, dan zal de diagnose niet zijn ‘gebrek aan ascorbinezuur’ (vitamine c), maar longontsteking…

Om verouderingsverschijnselen te beperken, is aanvulling van een reeks specifieke antioxidanten nodig. Te denken valt aan Q10, astaxanthine, liponzuur, glutathione en glucosamine.

Orthomoleculaire geneeskunde
Lees de eerste alinea van de Wikipedia-pagina’s over dit onderwerp om een beeld te krijgen van de strijd tussen de twee kampen – enerzijds de natuurkundige, traditionele benadering (duizenden jaren oude kennis), anderzijds de reguliere, farmaceutische en op vrij nieuwe kennis (feitelijk minder dan 100 jaar oud) gebouwde aanpak:

Orthomoleculaire

De kopregel alleen al geeft een duidelijke indicatie van de invalshoek van waaruit deze teksten zijn geschreven. Trek verder uw eigen conclusie…

Openheid van zaken Gert Schuitemaker
Schuitemaker is duidelijk: zijn onderwerp ligt allesbehalve makkelijk bij iedereen. Officiële instanties zijn openlijk tegenstander en een bezoek aan de huisarts levert op zijn best een gefronst gezicht op bij het aansnijden van het onderwerp. Dit boek zet, op een prettige, duidelijke en toegankelijke wijze het nut van het gebruik van voedingssupplementen uiteen.
Zoals het een arts en apotheker – wetenschappelijke gevormd dus – betaamt, gaat de informatie vergezeld van citaten van wetenschappers en artsen (onderbouwd uiteraard door de juiste academische bronnen) alsook van topsporters en andere gebruikers van supplementen die hun ervaringen met anderen delen.

Meer stof tot nadenken: enkele citaten

“Het is onmogelijk om de bestaande structuur zomaar los te laten en om te gooien. Daarvoor staan de economische belangen nog te veel in de weg.
Dat dit een vaststaand maatschappelijk gegeven is, hebben we maar te accepteren. …
[Een rapport van de onafhankelijke organisatie Precision Health Economics, geleid door hoogleraren van topuniversiteiten, concludeerde:] met iedere ‘suppletie-dollar’ kan bijna 53 dollar op de totale gezondheidskosten worden bespaard.”

“Geen enkele ziekte die door voeding kan worden genezen, dient met andere middelen te worden behandeld.”

“Er is nu veel bewijs dat vitamine C een groot spectrum van virussen zowel in vitro kan inactiveren of remmen als in vivo tegen virale infecties kan beschermen.”

“Meer dan de helft van [de onderzochten] slikt een of meer voedingssupplementen. Ze gaven als belangrijkste reden verbetering (45%) en behoud (33%) van de gezondheid…
Gebruikers van voedingssupplementen blijken meer te doen voor hun gezondheid en hebben een betere gezondheid dan niet-gebruikers… Deze mensen gebruiken supplementen als aanvulling op een betere leefstijl en niet om slechte voedingsgewoonten te compenseren.”

“Nederlanders eten zo veel voedsel van dubieuze kwaliteit dat ze er ziek van worden: overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, zelfs kanker. Beter eten in combinatie met voedingssupplementen kan veel leed voorkomen.”

Het aanbevelen waard!
In dit boek vindt u feiten, visies, ervaringen en opinies helder op een rijtje gezet, tezamen met tal van waardevolle praktische tips om ú te ondersteunen in het optimaliseren van uw gezondheid en vitaliteit.

‘Gezond met voedingssupplementen’
door Gert Schuitemaker
ISBN 9789076161259

Meer weten over hoe deze informatie uw gezondheid beïnvloedt?
Zie David’s HealthCheck

 

Volgende maand

Boeken en DVD van Gábor Lenkei

Boeken en DVD van dr. Gábor Lenkei

 

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Een site van WebZenz.