Boeken + DVD van Gábor Lenkei… over ‘de nieuwe gezondheid’

Extra LenkeiZiekte of gezondheid?
Er zijn twee soorten mensen: degenen die zich bezighouden met ziekte en degenen die zich bezighouden met gezondheid.
De bedoelingen van beide typen mensen zijn goed, maar de aanpak, uitingen en middelen lijken van verschillende planeten te komen.
Enerzijds zijn er ziekenhuizen, anderzijds gezondheidscentra.
Enerzijds worden lichaamsvreemde medicijnen ingezet om symptomen te bestrijden, anderzijds worden lichaamseigen middelen ingezet om het zelfgenezende vermogen van het lichaam te ondersteunen.
En er zijn artsen en complementair geneeskundigen.

Voeten in beide kampenGabor Lenkei
Dit artikel gaat over het werk van Gábor Lenkei, een Hongaarse arts die met beide voeten stevig in beide groepen staat.
Hij is een van een steeds groter wordende groep regulier wetenschappelijk opgeleiden die inzien hoe belangrijk het is om grensoverschrijdend te werken en het beste van alle mogelijkheden in te zetten omwille van iemands gezondheid.

Tekorten, dus aanvullen!
Zoals duidelijk uit de titels van deze boeken en de DVD blijkt, pleit Lenkei (uitspreken als Len-kee-ie) voor het gebruik van voedingssupplementen.
Hij legt in duidelijke termen uit hoe tekorten in het lichaam de oorzaak zijn van onbalans en de symptomen die dan ‘ziekte’ heten.
Om Albert Szent-Györgyi (ook een Hongaar en in 1937 de ontvanger van de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn ontdekkingen over ascorbinezuur, oftewel vitamine C) te citeren:

Wanneer je niet voldoende vitamines hebt en een verkoudheid krijgt en als gevolg daarvan een longontsteking, dan zal de diagnose niet zijn ‘gebrek aan ascorbinezuur’ (vitamine C), maar longontsteking… (*)

U kunt meer lezen over Lenkei’s aanpak en methodiek in zijn basisboek Censuur: wat u NIET mag weten over uw gezondheid en een specifiek boek, Cholesterol is NIET schadelijk.

Onderbouwing
In het boek Waarom hebben gezonde mensen vitaminesupplementen nodig? borduurt Lenkei voort op het kernthema van zijn basiswerk, Censuur en breidt hij dit uit met de ervaringen van 211 gebruikers van supplementen en met zijn medische uitleg.
De huidige voeding is minder volledig en voedend dan 40-50 jaar geleden. Bronnen van stress zijn groter dan voorheen. De invloed van landbouwchemicaliën is ernstiger dan ooit.
Hij focust op voeding en laat andere zaken zoals de gevaren van straling (WiFi, UMTS, DECT), de mythen (en gevaren) van toevoegingen aan voedingsmiddelen (E-nummers), en gecontamineerd drinkwater, over aan andere deskundigen.
Lenkei onderbouwt zijn inzichten op een eenvoudige en vooral toegankelijke, begrijpelijke wijze en laat referenties en ‘dure’ uitleg achterwege.
Hij is vooral een man van de no nonsense en common sense aanpak. De voorbeelden, uit de duizenden brieven die hij in de loop der jaren heeft ontvangen, spreken boekdelen. Zijn aanvullende teksten verklaren de noodzaak van suppletie.

Honger
Lenkei maakt onderscheid tussen kwalitatieve van kwantitatieve honger.
Om een eenvoudig voorbeeld te geven: u zou een emmervol popcorn kunnen eten waardoor uw honger gestild wordt. U heeft dan geen ‘kwantitatieve’ honger meer, maar de behoefte van het lichaam om werkelijk gevoed te worden met alle vitamines en micronutriënten is nog steeds aanwezig – een ‘kwalitatieve’ honger, dus.
Fabrieksvoedsel van dubieuze voedingswaarde, groenten van een uitgeputte bodem, dierlijke eiwitten met allerlei additieven, een tekort aan inname van zuiver water en nog meer van zulke zaken zorgen voor tekorten in het lichaam die tot ziekte (kunnen) leiden.

Lenkei aan het woord: live
Op de DVD ziet u een opname van een lezing op 30 mei 2011 in Sopron (Hongarije).
Mijn vingers – als presentatiespecialist – jeuken om Lenkei te leren hoe hij effectiever zou kunnen presenteren.
Toch is het heerlijk om te zien hoe deze man zo ontspannen en met zoveel humor, duidelijkheid biedt en geheel zonder opsmuk tot de kern komt in interactie met zijn luisteraars.
De opname duurt 134 min met 58 min extra’s. Een greep uit de vele prikkelende thema’s die aan de orde komen:
– Genees met verstand, niet met medicijnen
– Nieuwsgierige mensen worden niet oud!
– Het ‘monster’ cholesterol
– Waarom begrijp ik ziekten niet?
– De genezing van de toekomst

Verder bespreekt Lenkei een aantal kernvragen als:
– Wilt u weten of pijnstillers kunnen genezen?
– Wat is de belangrijkste oorzaak van gezondheidsschade?

Kernzaak: collageen
Het boekje over collageen is echt een boekje: 7,4 x 10,4 cm klein, echter met 78 ruim opgezette pagina’s.
Zonder ook maar enigszins te proberen ‘wetenschappelijk’ over te komen, legt Lenkei in heel eenvoudige taal uit hoe cruciaal een gezonde staat van de collageenhuishouding in het lichaam is.
Naast citaten van ervaringen van gebruikers van collageensupplementen, leest u vooral over de noodzaak van het juist ondersteunen (lees: voeden) van dit onderschatte, onderbelichte, maar meest voorkomende eiwit in het lichaam.

En zéker voor kinderen!
Het boekje Gezonde kinderen is eveneens klein van formaat en bevat slechts 48 beknopte pagina’s met duidelijke kernboodschappen: om de gezondheid van een kind te optimaliseren moet het kind méér (water) drinken, juist eten en een minimum aan bepaalde supplementen gebruiken.
Een cruciaal citaat met verstrekkende gevolgen:

Een kind dat een gebrek aan vocht heeft, kan je op school heel moeilijk zaken aanleren.

Het boekje staat vol van dit soort ‘open deuren’ die Lenkei heel duidelijk uiteenzet en verklaart, waarbij hij concrete oplossingen biedt.
Dit boekje is een ‘must’ voor alle ouders en hoort in wachtkamers, scholen en sportclubs beschikbaar te zijn.
De Stichting Recht op Gezondheid stelt dit boekje dan ook gratis beschikbaar.

Productencatalogus
Tot slot een boekje vol aanvullende informatie én een betrekkelijk klein aantal specifieke supplementen die in opdracht van Lenkei gemaakt zijn en onder zijn naam op de markt gebracht worden.
Zoals aan nagenoeg alle voedingssupplementen – behalve die u zelf uit de natuur haalt en/of maakt – zit er aan deze ook een prijskaartje.
Lenkei krijgt hiervoor soms kritiek, terecht of onterecht. De consument bepaalt namelijk waar en voor welke prijs hij zijn supplementen koopt. Dit zijn echter wel de productcombinaties waar Lenkei achterstaat en waar hij, om de gezondheid optimaal te ondersteunen, voor pleit.
Ook andere ‘grootheden’ verkopen hun eigen supplementen overigens. De Vlaamse celbioloog Gabriël Devriendt heeft bijvoorbeeld een bedrijf – Nutriphyt – dat evenals Lenkei ‘eigen’ supplementen (tevens de oplossingen die hij aanbiedt in zijn vele, drukbezochte seminars) produceert en aanbiedt.

Kritische noot (zeurdavid)
Al eerder, in mijn artikelen over Lenkei’s twee andere boeken, is het me opgevallen dat, voor zulke belangrijke boodschappen, de kwaliteit van de redactie hoger mag (zelfs moet) zijn.
Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de schrijftaal, die zonder meer baat zou hebben bij een grondige correctiegang van iemand die de Nederlandse taal beter beheerst dan de vertaalgroep die deze bewerkingen heeft gemaakt.
Wat betekent, bijvoorbeeld, een zin als “Ocharme het lichaam van een puber”?
Woorden zoals het veelvuldig gebruikte ‘nochtans’ mogen wel correct Nederlands zijn, maar zijn nogal oubollig en dragen bij tot een Vlaamse bijsmaak van de teksten.

Gezondheid… of?
Lezers die uitsluitend heil zoeken in de reguliere geneeskunde, te beginnen bij de huisarts, zullen Lenkei’s werk vermoedelijk niet weten te waarderen.
Diegenen die pertinent niet in supplementen geloven of een arts wantrouwen die een eigen productlijn voert, evenmin.
De boeken en de DVD zijn dan voor diegenen die (gedeeltelijk) zelf hun gezondheid in eigen hand willen nemen en hiervoor verantwoordelijkheid durven te nemen.
Uw gezondheid, uw keus…

(*) Geciteerd in Gezond met voedingssupplementen, door arts én apotheker Gert Schuitemaker.
Lees hier mijn artikel over dit boek.

 

Volgende maand

Ons Voedselbombardement‘Ons voedselbombardement’
door
IJsbrand Velzeboer

, , , , , , , , , , , , , ,

4 reacties op Boeken + DVD van Gábor Lenkei… over ‘de nieuwe gezondheid’

 1. Ed Bijman 24 september 2017 op 09:31 #

  Wat me opviel toen ik een eerste presentatie zag van Gabor Lenkei, was dat die heel eigen was met erg veel humor.
  Daarentegen vond ik hem wel een beetje te langdradig en duurde het altijd even voordat hij to the point kwam.
  Altijd op 75 procent van zijn filmpjes keek ik altijd nog, hoelang nog?
  Effectiever kan het zeker, ook wat mij betreft.

  • David Bloch 24 september 2017 op 11:30 #

   Wat attent van je, Ed, om op deze recensie te reageren!
   Ik ben het geheel met je eens wat jouw kritiek betreft.
   Zojuist heb ik je reactie doorgestuurd aan de Nederlandse vertegenwordiger van de Lenkei-organisatie, met deze herinnering: “Weet je nog hoe ik toen al zei, dat mijn vingers jeuken om Gábor te trainen?”
   Ook zijn boeken – hoe waardevol dan ook – vervallen in herhaling en zouden nog veel strakker (en daardoor effectiever) kunnen zijn.
   Toch blijft zijn boodschap heel belangrijk, waardoor ik hem blijf ‘promoten’.

   • Ed Bijman 24 september 2017 op 18:55 #

    Vanavond ‘Censuur’ van Gábor Lenkei nog eens gelezen en alles gemarkeerd wat belangrijk is.
    Die man heeft mijn ogen in ieder geval geopend.
    Nu is de taak aan mij om zoveel mogelijk andere ogen te openen en mensen van de medicijnen af te krijgen.

Geef een reactie

Een site van WebZenz.