‘Bet the farm’ door Frederick Kaufman

Bet the farm

 • Hoe ontstaat de prijs van voedsel?
 • Hoe is het mogelijk dat, in een jaar zoals 2008 met recordoogsten, nog zo’n 250 miljoen mensen kampten met een drastisch tekort aan voedsel?
 • Hoe beïnvloedt genetische manipulatie de beschikbaarheid en prijs van voedsel?
 • Waar begint duurzaamheid een rol te spelen?
 • Kunnen wereldleiders en activistenorganisaties het probleem van vraag en aanbod werkelijk oplossen en uithongering tot het verleden verbannen?

Deze en veel meer zulke vragen staan centraal in deze fascinerende en – voor velen – hoogst verontrustende uiteenzetting, tevens onderzoek.
Fascinerend, omdat ons voedsel en de systemen en structuren van voedselproductie en -toelevering zitten feitelijk heel anders in elkaar dan het lijkt; verontrustend misschien door wat de auteur ontdekt over de tekortkomingen, inconsequenties en kwetsbaarheid van deze systemen en hoe ze beheerd en vooral beïnvloed worden door onverwachte factoren.

AuteurFrederick Kaufman
De schrijver, Frederick Kaufman, is redacteur en columnist bij het voorname Amerikaanse blad Harper’s Magazine.
Verder doceert hij aan een statusrijke school voor de journalistiek in New York.
Met zijn lange ervaring in het schrijven over voedsel, voeding en voedselcultuur heeft Kaufman ook zijn visie voor de Verenigde Naties uiteengezet en is een frequente gast op radio- en tv-programma’s in binnen- en buitenland.

Speurtocht
Het werd Kaufman duidelijk dat voedsel steeds minder gezond aan het worden was. Dat de smaak veranderd was en het eten van zichzelf minder lekker was geworden. Ook dat voedsel steeds duurder werd terwijl de internationale voedingsindustrie en voedseltechnologen blijven verklaren dat alles beter is dan ooit en dat het hun taak is om de wereld te voeden.
Met zulke gedachten is de auteur op zoek gegaan naar hoe voedsel opgehouden is voeding te zijn.

Uitgebreide zoektocht
Zoals het een rasjournalist betaamt, heeft Kaufman niets in z’n weg laten staan om experts in de voedingsindustrie te ondervragen.
Hij bezoekt de hoofdkantoren van invloedrijke voedingsgiganten zoals Domino’s Pizza en Walmart.
Hij beschrijft hoe zulke megaorganisaties hun markten organiseren en prijsverlagingen bedingen. Hij bezoekt een onderzoekscentrum voor duurzaamheid, megaboerderijen, bioboerderijen en tal van laboratoria voor genetisch onderzoek en manipulatie.
Hij reist af naar Rome voor een wereldtop van de FAO (Organisatie voor Voedsel en Landbouw) van de VN en bezoekt andere belangrijke bijeenkomsten van politieke aard waar voedselbeleid het primaire agendapunt is.
Uiteindelijk belandt hij op Wall Street en de ‘Chicago Mercantile Exchange’ (een beurs voor zogenaamde ‘commodities’) waar hij ontdekt dat het antwoord op zijn vragen steeds ongrijpbaarder lijkt te worden.
Zonder de clou de verklappen, is het duidelijk dat de wereldwijde derivatenmarkt in graan futures dicht bij de kern van het probleem ligt; en dat politico-economische beslissingen van de late 20e eeuw een kernoorzaak zijn van de schokkende onbalans en schrikbarend snelle toename in prijzen.
Niet voor niets de titel van het boek, letterlijk ‘Gok [met] de boerderij’.

Onderzoekend journalistiek
Zoals te verwachten van een journalist met Kaufmans achtergrond en ervaring is dit boek zowel een ‘goed’ verhaal – en dus vermakelijk lezen – als een bron van informatie en inzicht in een onderwerp dat voor iedereen van levensbelang is.
Het geheel is aantrekkelijk ‘verpakt’ in een leesbaar ontwerp en foutloos gedrukt, wat eer doet aan Kaufmans bekwame taalgebruik.

Waardevol
Een ding is zeker: Kaufman presenteert een schokkende blik achter de schermen van de macht achter wereldvoedsel; ook biedt hij werkelijk inzicht in het systeem dat massaal lijden onder zo’n groot deel van de wereldbevolking veroorzaakt.

‘Bet the farm’ door Frederick Kaufman
ISBN 9780470631928

Volgende maand

Oersterk

‘OERsterk’ door drs. Richard de Leth
ISBN 9789081899024

, , , , , ,

2 reacties op ‘Bet the farm’ door Frederick Kaufman

 1. Petra van der Hulst 7 september 2015 op 19:13 #

  Jouw recensie doet verlangen naar méér, David.
  Zonder, uiteraard, het boek gelezen te hebben voel ik irritatie. Over de verschraling van onze voeding. De invloed van tekorten aan vitaminen en mineralen en de nadelige uitwerking ervan op onze gezondheid. De macht van het grote geld en de schijnbare desinteresse in onze volksgezondheid bij de voedselproducerende industrie. Over de mooie verhalen die niet kloppen. Dat zijn onderwerpen die met volle kracht naar buiten mogen. Néé: moeten!
  Ik ga het boek lezen. Dank je wel.

  • David Bloch 8 september 2015 op 12:47 #

   Je hebt de kern van mijn recensie perfect begrepen, Petra. Precies zo’n reactie wilde ik uitlokken!
   “Watch this space” – meer waardevolle recensies volgen!

Geef een reactie

Een site van WebZenz.