‘Be the hero…’ door Yvonne en Rich Dutra-St. John

'Be the hero you've been waiting for', Yvonne and Rich Dutra-St. JohnVelen zijn inmiddels bekend met de TV-programma’s ‘Over de streep’ of de YouTube-clips over ‘Challenge Day’.
De veranderingen die dit beproefde concept teweeg brengen, en de snelheid waarmee dat gebeurt, zijn voor mij en Indra Visser de inspiratie geweest voor De Doorbraak, een anti-pestprogramma dat we op scholen hebben gedraaid.

De situatie
Op scholen – en laten we het hier primair hebben over de jongeren in het voortgezet onderwijs – leven velen vanuit een leugen.
Ze zijn in een fase van het creëren en ontdekken van zowel hun ego als hun eigen identiteit en innerlijke waarde(n). Ze komen – met enig geluk – los van de waarden van hun ouders en zijn bewust of onbewust op zoek naar hun ware zelf.
Tegelijkertijd is de behoefte om ‘erbij te horen’ groot, wat er naar toe leidt dat ze zich al te vaak gedragen naar schijnnormen en -waarden van een bepaalde groep.
En als ze niet bij een groep horen, voelen ze zich snel uitgesloten.

Behoefte
Deze behoefte om erbij te horen leidt al te vaak tot vereenzaming, uitsluiting en eenzaamheid – de drie kernpeilers van alcohol- en drugsmisbruik, eetstoornissen, geweld, spijbelen, lage schoolprestaties, depressie, verslaving aan seks, zelfs zelfmoord.
Yvonne en Rich zijn programma’s op Amerikaanse scholen begonnen om in eenvoudige stappen de barrières van de drie kernpijlers te slechten.
Meer dan 20 jaar later is het een uiterst succesvol concept met meer dan 1000 ‘Challenge Days’ per jaar in de VS en steeds meer activiteiten over de grens.

Het programma
Naast de ene dag van zo’n 5 uur met de kinderen is er ook een kort voorprogramma voor leerkrachten en ouders als voorbereiding op de dag zelf. Daarna zijn er programma’s om de kinderen te helpen om datgene wat ze hebben ontdekt tijdens de ‘Challenge Day’ vast te houden.
De dag begint met dansen en veel oefeningen om de kinderen in beweging en in fysiek contact met elkaar te brengen en om het energieniveau te verhogen: fun!
Daarna, in kleine groepjes, begint de verdieping in hunzelf. De leiders geven het voorbeeld en kort daarna volgt nagenoeg iedereen: “Als je me echt zou kennen, zou je weten dat…” met uiteraard iets van diepe betekenis.
De kwetsbare opstelling is de sleutel tot het bewezen succes van deze benadering.

Zelfonthulling is de snelste en meest effectieve manier om te bewijzen dat we als mensen meer overeenkomsten hebben dan verschillen en dat ‘insluiten’ veel makkelijker, veiliger en hartverwarmender is dan ‘uitsluiting’.
De kernoefening van de dag vindt plaats na de lunch. De zaal wordt in tweeën verdeeld door een streep over de vloer.
Met alle kinderen aan de ene kant begint de leider met een eenvoudige instructie: “Stap over de streep als je ooit gepest, gekwetst of gekleineerd bent tijdens je schooltijd.”
En vele kinderen, aanvankelijk aarzelend, lopen naar de andere kant. “Voel hoe dat is … en loop terug.”
De vragen gaan steeds dieper, zoals: “Stap over de streep als één of beide ouders zijn overleden.”
En nog dieper… en de tranen beginnen te vloeien.

Helende kracht
Het programma maakt duidelijk dat het voldoende is om toe te geven dat er een ‘vat met pijn’ is.
Het ‘legen van het vat’ is geen doel van dit programma.
Ooit kwam de uitdrukking voorbij: “Tranen zijn Gods ruitenwissers.” Wat een waarheid tijdens zo’n bijeenkomst!
Verrassend snel ontdooien zelfs de stoere binken, de ‘helden’.
Er komen waarheden, onthullingen en verontschuldigingen over de vloer.
De sfeer en het proces zijn het begin van een nieuw leven voor deze kinderen en gelijk het einde van alles wat met pesten en uitsluiting te maken heeft.

Het boek
In dit makkelijk te lezen boek leest u meer over het ontstaan van ‘Challenge Day’ en de achtergrond van de twee schrijvers. De verhalen en uitleg zijn ingrijpend en ontroerend.
Gelukkig is er een groep bezig met de Nederlandse vertaling want het verhaal verdient meer bekendheid te krijgen.
En, het is veel meer dan het verhaal van ‘Challenge Day’. Het staat propvol bijzonder waardevolle inzichten, tips en oefeningen om ook uw leven en de kwaliteit van uw relaties (ja, ook in zaken!) te verrijken.

Het boek is het voordeligste te vinden bij amazon.de en komt met een DVD van 15 minuten met voorbeelden van een ‘Challenge Day’-programma.

Meer informatie over Challenge Day

 

Volgende maand

Een boek voor kinderen van 12 tot 125 over eenvoudige doch krachtige levenswijsheden‘Liefde & Vrijheid’ door Gerard Meerstadt

 

, , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Een site van WebZenz.